interaksjoner.no

Interaksjonsdatabase
for norske klinikere

Analyse |  Bakgrunn |  Klassifikasjon

N06A X25 Hyperici herba - L04A K02 Teriflunomid

ATC1N06A X25 Hyperici herba
ATC2L04A K02 Teriflunomid (teriflunomide)
NivåTa forholdsregler. (les mer...)
KonsekvensNedsatt konsentrasjon av teriflunomid (40 % basert på data med den kraftige enzyminduktoren rifampicin).
HåndteringDosetilpasning: Dosebehovet for teriflunomid vil kunne være noe høyere ved samtidig behandling med johannesurt. Siden interaksjonsgraden vil variere fra person til person, bør pasienten bør følges opp med tanke på effekt og bivirkninger av teriflunomid og dosen eventuelt justeres ytterligere etter dette. I stedet for å øke dosen av teriflunomid, vil det i mange tilfeller være enklere å sepnere johannesurt. Legemiddelalternativer: Det kan være det enkleste å seponere johannesurt. Eventuelt kan oppstart med et annet antidepressivt legemiddel, for eksempel et SSRI-preparat, vurderes. Observer at det tar 1-2 uker fra johannesurt seponeres til interaksjonseffekten er borte.
MekanismeJohannesurt øker metabolismen av teriflunomid via CYP-enzymer.
GrunnlagIndirekte data
Referanser
1.SPC Aubagio Les mer...
2.Spigset O, Molden E. Cytokrom P-450 3A4 - kroppens viktigste arena for legemiddelinteraksjoner. Tidsskr Nor Legeforen 2008; 128: 2832-5. Les mer...


Grunnlagsdataene i FEST kvalitetssikres av Legemiddelverket. De involverte partene bak databasen kan likevel ikke påta seg ansvar for konsekvensene av den praktiske bruken av grunnlagsdataene eller for skader som oppstår som følge av råd gitt med grunnlag i anvisninger i FEST. Ved tvil må tilleggsinformasjon fra andre kilder benyttes.
RedaktørLegemiddelverket
SQL/ASP utviklingLeif Terje Fonnes, Programarkitekten AS
Idé/Design/ASP/SQLMagne Rekdal, DIPS ASA